+36 30 179 1009 kapcsolat@bergerhazak.hu

Finanszírozás
2018. 08. 23. - csütörtök

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A CSOK többféle konstrukcióban nyújt támogatást az építtetőknek, lakást vásárlóknak. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény új és használt lakás vásárlására, új családi ház építésére, bővítésére vehető igénybe.

Kinek jár, és mekkora ez az összeg?

A táblázatban szereplő számok a hasznos alapterületre vonatkoznak, vagyis a lakás 190 cm-es belmagasság feletti, fűthető helyiségeinek összességére. Beletartozik, a gardrób, kazánhelyiség, mosókonyha. Kivéve: erkély, loggia, terasz, tornác, fűtetlen tároló, garázs, pince.

Miben változott a CSOK 2018-ban?

Az építtetendő ház értéke és mérete 2018-tól bármekkora lehet. A 300 nm-es felső határt csak azt dönti el, hogy engedélyköteles-e az építkezés vagy egyszerű bejelentéskötelezett, ill. 5%-os áfával kell elszámolni vagy 5 milliót visszaigényelni vagy 27%-os áfával számlázni. Az új szabályozás a maximum 5 millió Ft-os adó-visszatérítési támogatás lehetőségét a nyugdíjasokra is kiterjeszti.

Egyszerűbb lett a CSOK igénylése: igazolások helyett nyilatkozatok

A CSOK-szabályok jelentősen egyszerűsödtek az idei évtől, csökkentek az adminisztratív terhek. Az elmúlt évek tapasztalatait is figyelembe véve az igénylés feltételei is hatékonyabbá váltak. Bevezetésre került a „nyilatkozati elv”, vagyis a támogatott személyeknek nem kell minden igazolást külön papíron dokumentálni, beszerezni. Elegendő, ha bűntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak. A külföldről hazaköltözőknek is jár a 10 millió Ft-os CSOK, a jogosultsághoz csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül TB-jogviszonyt létesítenek. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény utófinanszírozású, tehát a kivitelezés befejezése után fizetik ki!

Határidőt kaptak a bankok a bírálathoz

A pénzintézeteknek lakásvásárlási ügyek esetében 30, építkezéseknél pedig 60 napon belül el kell bírálniuk a kérelmet. CSOK-kérelem benyújtási határideje lakás vásárlása esetén 180 nap. Amennyiben hiánypótlásra van szüksége a pénzintézetnek, akkor a kiegészítés benyújtása nem rövidíti a határidőt.

A CSOK 10+10 hitelnél már adóstárs is bevonható?

Ha legalább 3 vagy több gyermekre veszünk fel Családi Otthonteremtési Kedvezményt, akkor a CSOK 10+10 keretében igényelhető kedvezményes hitelhez már olyan adóstársat is bevonhatunk, aki egyébként a támogatásban nem részesül. Ezzel a változtatással például a többgyermekes, de egyszülős családokat lehet támogatni. Ezeknél a családoknál az igénylő jellemzően nem tudja egyedül teljesíteni a kedvezményes hitel felvételét. Ez a hitel jelenleg a legjobb kondíciókkal érhető el, az állami kamattámogatás miatt végig 3%-os kamatot kell csak kifizetni cserébe.

Mit vizsgálhatnak?

Az egyik jelentős elvárás a CSOK-tól, hogy az igénylő szülőknek és a gyermekeknek 10 évig életvitelszerűen a lakásban kell lakniuk. Ennek a határidőnek a végéig vizsgálódhat az adóhatóság.

Bővebb tájékoztatás hol kérhető?

A CSOK-ról minden részletre kiterjedő tájékoztatást kaphatunk a bankoktól, hitelintézményektől!

Kérdése van? Ajánlatot kérne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tetszett a cikk?
Megosztás: Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a BERGER Házakkal kapcsolatos hírekről, technológiai újdonságokról és hasznos információkról!

Kapcsolat

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére hétköznap 9 és 17 óra között. Üzemünk a Polgári Ipari Parkban található, ahol előzetes időpontegyeztetést követően szívesen bemutatjuk otthona elkészítésének teljes folyamatát.

Ügyfélszolgálat

+36 30 179 1009

E-mail

kapcsolat@bergerhazak.hu

Cím

H-4090 Polgár, Ipari Park