+36 30 179 1009 kapcsolat@bergerhazak.hu

Finanszírozás
2018. 08. 22. - szerda

Megszűnik-e a kedvezményes lakásáfa?

Mit jelent ez az egész? Mi lesz a folyamatban lévő lakásokkal, és azok árával? Mi lesz a csúszásokkal? Mi lesz a bedőlésekkel? Mi lesz a lakáspiac lendületével? Mi lesz a használt lakások árával? Mi lesz a teljesítés előtt előlegként 5%-os áfával befizetett összegekkel? Mi lesz a fejlesztőkkel? Szeretnénk minél több információt megosztani Önökkel a témában, ezért a következő hetekben folyamatosan frissítjük rovatunkat.

Mi történik?

2017. egyértelműen az építőipar éve volt. Az ágazat növekedésének egyik motorja a lakásépítések felfutása volt. A KSH adatai szerint tavaly a lakásépítések száma 44 százalékkal nőtt, összesen 14389 darab új otthon épült. Az építendő lakások száma ugyanakkor 37997 darab volt, ami 20,4 százalékkal több a 2016-osnál. A fellendülést egyértelműen a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bevezetésének, a lakásáfa 5 százalékra mérséklésének, valamint az alacsony kamatkörnyezetben egyre olcsóbbá váló jelzáloghitelek elterjedésének köszönhető. A várakozások szerint a növekedési tendencia 2018-ban is folytatódik, az építőipar egésze 10 százalék feletti növekedést produkálhat idén is. A lakásépítések fő piacának számító Budapesten 6-10 ezer darab új lakás átadása várható idén, ami legalább a duplája a tavalyinak.

Új építésű lakások jelentős részét azonban külföldi befektetők veszik meg, akik az alacsony alapkamat, a kiadásban rejlő (a piac egyéb területeinél) magasabb hozam, illetve a vélt jövőbeli értéknövekedés reményében vásárolnak. Ez lehet az egyik legfontosabb oka annak, hogy a kormány napirendre hozta a kedvezményes, 5 %-os lakásáfa eltörlését, és új ösztönzők kidolgozásával véget vethet az “adjunk ingyen áfamilliókat a külföldieknek és befektetőknek” rendszeren.

Berger Házak 5%-os ÁFA

Érvek az áfakedvezmény eltörlése mellett:

Mert az alacsony áfával azokat támogatjuk, akiknek van pénze – Az áfacsökkentés társadalmi és szociális szempontból is érzékeny terület. A lakásáfa mérséklése lényegében egy olyan adócsökkentés, ami csak egy bizonyos réteget hoz kedvezőbb helyzetbe, mégpedig azokat, akik új lakást vásárolnak. Ehhez azonban megfelelő anyagi háttér kell, akik ma megengedhetik maguknak az újlakás vásárlást jellemzően a középosztályhoz, annak is inkább a felső részéhez tartoznak. Vagyis ez egy olyan támogatás, amit azok kapnak, akik egyébként is jobb anyagi helyzetben vannak. Ez ugyanis nem a bontott csirke áfájának kategóriája, amiből elvileg a szegényebb rétegek is részesülnek.

Hátrányban vannak a bővítők vagy felújítók az új ingatlant építőkkel szemben – Ellenérv lehet az áfa alacsonyan tartása esetében, hogy jelentős hátrányba hozza a felújítókat vagy bővítőket, míg ugyanis a magán építkezéseknél visszaigényelhető az áfa teljes része, az előbbi munkáknál 27 százalékos áfával is számolni kell mind a munkadíjak mind pedig az anyagköltség esetében. Ráadásul a felújítók és bővítők azzal szembesülnek, hogy a mostani lakáspiaci építési dömping miatt az anyagok árai elszálltak, így kétszeresen is sújtja őket a csökkentés.

Egy jó piacon tényleg kevesebb áfabevétel folyik be – Az áfacsökkentés mellett szóló érv volt korábban, hogy az alacsonyabb kulcs ellenére valójában több lesz az állami áfabevétel, mivel a korábbi nagyon-nagyon alacsony új lakásszám jelentősen megemelkedik. Hosszabb távon azonban biztosan nem igaz, hogy az alacsonyabb áfakulcsból magasabb költségvetési bevétel származik.

Az áfaemelés várható kedvezőtlen hatásai:

Nem épül majd ennyi új lakás – A fejlesztési hullám elindulás nagy részben az áfa 5 százalékosra csökkentésének köszönhető. Ha az áfakucs ismét jelentősen emelkedne, akkor a fejlesztők vélhetően jelentősen visszavennének a beruházási sebességből, és jóval kevesebb lakás épülne.

A jelenlegi bizonytalan helyzetben már jövőre sem mernek majd sokan fejlesztéseket elkezdeni félve attól, hogy kicsúsznak kedvezményes áfa időszakából. Az időközben megemelkedő költségek miatt az árak jelentős emelkedése is várható.

A jó minőségű használt lakások ára is emelkedik – Az áfakulcs megemelkedése esetén csak jóval magasabb áron lehet majd új ingatlanhoz jutni. Az árak változása azonban nem csak az új építésű ingatlant vásárlókat érintheti, hanem a használt piacra is hatással lehet. Újlakások hiányában, vagy azok magas ára miatt ugyanis az újszerű lakások ára is jelentősen emelkedhet, és az áremelkedés továbbgyűrűzhet lefelé a használt piac más szegmenseibe is.

Kedvezőtlen munkaerőpiaci hatás – Az építőiparnak a megnövekedett rendelésállomány miatt a korábbinál jóval nagyobb számú munkaerőre szüksége, emiatt itt a munkanélküliség gyakorlatilag megszűnt. Jelenleg más szektorokból igyekeznek elvonni munkaerőt a megfelelő emberállomány biztosítására, így az egyéb szegmensekben is csökkenhet a munkanélküliség. Mivel elég nehéz megtalálni a megfelelő embereket az építkezéshez, a magasabb bérekkel próbálják oda csalogatni az embereket, vagyis a keresetek emelkednek.

Az átmeneti bizonytalan időszakban, illetve az azt követő magasabb áfa időszakában azonban valószínűleg nehezebb lehet a munkaerő építőiparba csábítása is, hiszen nem látni előre, hogy mi lesz 3 év múlva, a jelenleg külföldön dolgozók nehezebben jöhetnek haza, de a más szektorból az építőiparba átnyergelők is nehezen szánhatják rá magukat a lépésre.

Megújul a lakásállomány – Az áfacsökkentés és így a lakásépítések beindulásának nagy előnye volt, hogy ennek hatására elindult a hazai lakásállomány megújulása.

Berger Házak 5%-os ÁFA

A családok nyerhetnek

Bár még nincsenek pontos információk, az egészen biztosnak tűnik, hogy a kormány új ösztönzőket, támogatásokat tervez kialakítani a családok számára a lakásvásárláshoz. Az egyik ilyen elem lehet, hogy az áfa 27%-ra való visszaállása miatt itt próbálnak meg valami egyedi kedvezményt biztosítani, úgy, hogy közben a befektetői szándékkal vásárlók ne juthassanak hozzá ehhez a sok milliós állami támogatáshoz. Ez nyilván átalakíthatja az új építésű lakóparkok piacát is, hiszen a nagyobb családok teljesen más típusú, elhelyezkedésű, méretű és beosztású lakásokat keresnek, mint a befektetők többsége. Ha nem lesz megfelelő a befektetői környezet, akkor akár kikophatnak a kisebb alapterületű lakásokkal operáló belvárosi projektek, és a 4-6-10 lakásos külső kerületi, kertvárosi, és legalább 60-70, de inkább 80-90 négyzetméteres új lakások épülhetnek nagyobb arányban.

A várható kedvezmények, támogatások, és a CSOK új elemeinek nem tudhatók még a részletei, ezzel kapcsolatban csupán ennyit nyilatkozott nemrégiben a pénzügyminiszter:

„Nem titok, hogy a Modern falu program keretében olyan – akár új, akár használt lakásokhoz kapcsolódó – támogatásokat tervezünk, amelyek a vidéki települések népességmegtartó erejét erősítik. Az új lakások áfatámogatása esetében viszont a kedvezményes áfakulcs megszüntetése nem jelenti az egyéb támogatások megszüntetését. A várható pluszkedvezmények fenntartják majd a lakásépítési kedvet és segítik a lakáshoz jutni kívánókat.”

Miért jó választás a Berger Házak?

A kedvezményes lakásáfa eltörlésének híre olyannyira felforgatta az amúgy is telitett építőipari piacot, hogy a generálkivitelezők jelentős része már évekre előre betáblázott, így már nagyon nehéz olyan konstrukciót találni, amelyben alacsony áfával készülhet el a jövőben épülő házunk. Szerencsés egybeesés ugyanakkor, hogy a Berger Házak éppen az idei év első feléves beruházásával olyan méretű kapacitásbővítést hajtott végre, aminek köszönhetően még tud vállalni az 5%-os ÁFA időtartama alatti kivitelezést.

Kérdése van? Ajánlatot kérne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tetszett a cikk?
Megosztás: Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a BERGER Házakkal kapcsolatos hírekről, technológiai újdonságokról és hasznos információkról!

Kapcsolat

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére hétköznap 9 és 17 óra között. Üzemünk a Polgári Ipari Parkban található, ahol előzetes időpontegyeztetést követően szívesen bemutatjuk otthona elkészítésének teljes folyamatát.

Ügyfélszolgálat

+36 30 179 1009

E-mail

kapcsolat@bergerhazak.hu

Cím

H-4090 Polgár, Ipari Park