+36 30 179 1009 kapcsolat@bergerhazak.hu

Finanszírozás
2018. 10. 02. - kedd

Minden a Berger házakról

Otthonépítés csúcstechnológiával

Közép-Európa egyik legmodernebb készházgyárában készülnek a Berger Házak. Polgári üzemünkben csúcstechnológiával, megújuló forrásból származó alapanyagokból, ellenőrzött, gyári körülmények között gyártjuk a legújabb trendeknek megfelelő készházelemeket.

Beregszászi gerendaházakból új generációs Berger Házak

A Berger Házak elődje a több mint tíz éves múltra visszatekintő Beregszászi-Trade Kft., amely minőségi gerendaházak építésével alapozta meg a jó hírét az építőiparban. Most a Berger Házak Csoport tagjaként az új üzemben, német csúcsminőséget képviselő Weinmann gyártósoron készítjük el természetes fa alapanyagokból a milliméterpontosan összeállított, látványos készházelemeket. A kiváló minőségű, CE tanúsított faanyagok mellett cellulóz és fagyapot hőszigetelést, gipszrostot, gipszkartont használunk a gyártás során. Beregszászi Pál, a vállalat műszaki igazgatója szerint a gerendaházak építésével megszerzett sokéves tapasztalat egyenes következménye a modern technológiával teljes egészében gépesített, CNC-vezérlésű készházgyártó üzem.

Tulajdonképpen mit jelent az, hogy készház?

Így egybe írva helyes, mert nem az elkészült kész házat jelenti, hanem azt, hogy készre készítjük. Ausztriában szabvány védi a kifejezést (fertighaus). Gyárban, ipari körülmények között, időjárástól függetlenül, teljes magasságban, hosszban készült falak, födémek és tetőszerkezetek, amiket egy speciális járművel a helyszínre szállítanak, és egy előre elkészített alapon legalább félkész kivitelig összeszerelnek. Európában általánosítható, hogy a készház kategória favázas épületet jelöl.

A könnyűszerkezetes ház és a készház között mi a különbség?

A könnyűszerkezetes házak fajlagos súlya négyzetméterre vetítve kevesebb, mint 400 kg.  A könnyűszerkezetes kifejezést inkább a helyszínen összeállított épületekre használják, a készház kifejezést pedig a nagyelemes gyárban készült házakra. A precíz üzemi folyamatok és gyártástechnológia miatt a készházak minőségét könnyebb biztosítani.

Miért jobb a készház, mint a hagyományos? Melyikhez képest?

A felhasználói igények határozzák meg. Ha az építtető átlátható folyamatok mentén, jól tervezhetően, előre meghatározott, pontos költségek mentén, kiváló üzemi minőségben elkészített, energiatakarékos, környezettudatos, egészséges otthont szeretne kapni, akkor egy átlagos készház általában jobb választás, mint egy hagyományos technológiával épített ház.

Milyen alapanyagokból készül a készház?

A Berger Házak üzemében kiváló minőségű természetes alapanyagokból készítjük el az elemeket. A hossztoldott, vákuumszárított, gyalult és hőkezelt faanyag Ausztriából érkezik. Magyarországon az utóbbi években erőteljes szemléletváltás következett be a környezettudatos életmód és az építőipar terén is. A faépítészet térhódításának tendenciája csak abban az esetben használható ki, ha az építőipari fatermékek minősége a tervezők és építtetők megnövekedett igényeihez igazodik. A német építőipar a megnövekedett keresletre válaszként definiálta a KVH (Konstruktionsvollholz) szerkezeti tömörfát mint újszerű terméket. A KVH szilárdság szerint osztályozott és műszárított épületfa. Magas szintű igényekhez igazodik, úgy a vágásmód és a felületi megmunkálás, mint a mérettartás és a nedvesség megközelítésében. A KVH-t, vagyis a szerkezeti tömörfát elsősorban a faházépítésben alkalmazzák, tartóoszlopok, falak, födémek, tetőszerkezetek és korlátok alapanyagaként.

Felületi minőségükben megkülönböztetjük egymástól a KVH-Si-t (sichtbar), amely a látható szerkezetekre alkalmas (pl. oszlop, korlát), és a nem látható szerkezeteknél a KVH-Nsi (nicht sichtbar) szerkezeti tömörfát, amely például a falaknál, födémeknél használható. A KVH méretét ékcsapos hossztoldással növelik, mely nagy szilárdságú vízálló ragasztóval történik. A hagyományos fűrészárunál kisebb a vetemedési és a repedési hajlama. Esztétikusabb és lényegesen pontosabb megoldást nyújt a faipari szerkezetek kivitelezésére.

A CLT a legújabb generációs technológia. Mi a CLT és mire jó? Honnan származik a CLT-technológia?

Világszerte teret hódít ez a számos előnyös tulajdonsággal rendelkező építkezési forma. Hamarosan már felhőkarcolók is épülnek fából, Londonban 10 emeletes, Norvégiában 14, Bécsben egy 24 emeletes társasházat építenek, valamint 2012-ben adták át azt a bevásárlóközpontot, amely 65 000 négyzetméteres, és közel 6000 köbméter CLT-ből építették. Világszerte az átlag az 5 emeletes társasház. Magyarországon a családi ház általános. Hazánkban még kevesen alkalmazzák a CLT-technológiát. A CLT (cross laminated timber) lemezben az a legjobb, hogy a fa valamennyi pozitív tulajdonsága egyszerre jelen van, ezért tökéletes a házépítésre. Tulajdonképpen a CLT egy rétegragasztott fapanel. Fűrészelt, szilárdságilag osztályozott elemekből készül, amelyeket szálirányban elforgatva ragasztanak össze.

Mint általában a fával kapcsolatos építészeti megoldások, ez is a skandináv országokból ered, de Ausztriában több tízezer ilyen épület van. Amellett, hogy zöld technológiáról beszélünk, az igazi nagy előny a gyorsaság. Egy normál ház felépítése évekbe telhet, a CLT-vel nagyon rövid idő alatt szerkezetkészen van a családi házunk.

 

A sok készház-technológia közül melyik a nyerő?

Nem is technológia kérdése ez, hanem a rétegrend, a szerkezeti elemek különbsége. Amelyik az ügyfél igényének, pénztárcájának, a követelményeknek a legmegfelelőbb, az lesz a jó választás.

Mennyire tartós?

A favázas szerkezet 600 évig őrzi meg alapvető fizikai tulajdonságát, ha nem kap pangó vizet és UV-fényt. Amennyiben vörösfenyőből épül, akár 1800 évig is. Több ezer éves faszerkezetű épületek is léteznek a világban, de a néhány százévesekből már a szomszédos országokban is rengeteget lehet találni. A mai technológiával készített készházak teljes mértékben versenyképesek tartósságban a jól megépített, hagyományos szerkezetű házakkal.

Mennyire őrzi értékét?

Értékálló, mert szerkezeti tartósságban nincs különbség a hagyományos technológiájú házakhoz képest, azonban a rezsiköltsége lényegesen alacsonyabb lehet. Könnyen elérhető akár a közel 0 energiaigény teljesítése, ami 2020 után már kötelező lesz. Úgy gondoljuk, hogy a magasabb költséggel üzemeltethető épületekkel szemben jobban fogja őrizni az értékét!

A CSOK készházra is igényelhető?

Természetesen. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény minimális feltételein túl a Berger Házak az energiahatékonyság 2021-től érvényes előírásait már most túlteljesíti, és a kornak megfelelő családi és társasházakat tud gyártani és felépíteni.

A készházak iránti igény jelentősen nőtt az elmúlt időszakban, amely az otthonteremtési kedv élénkülésével függ össze. 2017-ben a teljes hazai építőipar erős évet zárt. A növekedés egyik motorja a lakásépítések számának megugrása volt: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly az építőipari termelés csaknem 30%-kal bővült. Ezen belül a lakásépítések száma mintegy 44%-kal nőtt. Az építendő lakások száma pedig 20,4%-kal több, mint a 2016-os évben. A fellendülés egyértelműen a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bevezetésének, a lakásáfa 5%-ra mérséklésének, valamint az egyre olcsóbbá váló jelzáloghitelek elterjedésének köszönhető.

A jó megoldás: kulcsrakész Berger Ház

A Berger Házak polgári üzemében a készház elemeit nyílászáróval, gépészeti elemekkel előkészítve szállítjuk az építkezés helyszínére. A gyártási technológia megbízhatóbb minőségű, és az összeállítás is kevesebb hibalehetőséggel jár, mint a hagyományos építkezés, ugyanakkor a folyamatban az előkészítés a legfontosabb. Az elemek gyártása csak akkor kezdődik meg, ha a megrendelő igényeinek megfelelően elkészültek a pontos tervek.  Ennek a technológiának nagyon sok előnye van: környezetbarát és magas minőségű alapanyagokat használunk, így versenyképes áron kínálunk energiatakarékos otthonokat, amelyeket rövid idő alatt birtokba vehetnek tulajdonosaik. Az új üzemünknek éves szinten 300 Berger Házra van kapacitása. Ezzel a technológiával nagyon rövid idő alatt tudunk kulcsrakész, energiatakarékos házakat gyártani.

Kérdése van? Ajánlatot kérne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tetszett a cikk?
Megosztás: Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a BERGER Házakkal kapcsolatos hírekről, technológiai újdonságokról és hasznos információkról!

Kapcsolat

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére hétköznap 9 és 17 óra között. Üzemünk a Polgári Ipari Parkban található, ahol előzetes időpontegyeztetést követően szívesen bemutatjuk otthona elkészítésének teljes folyamatát.

Ügyfélszolgálat

+36 30 179 1009

E-mail

kapcsolat@bergerhazak.hu

Cím

H-4090 Polgár, Ipari Park