+36 30 179 1009 kapcsolat@bergerhazak.hu

Finanszírozás
2018. 10. 29. - hétfő

Nőni fog a lakásáfa! Sietni kell az építkezéssel? Drágulni fog a készház is?

Már csak alig több, mint egy évig, 2019. december 31-ig lehet kedvezményes, 5 százalékos áfával új lakást vásárolni Magyarországon. Sokakat érdekel, vajon érdemes-e még a határidő előtt építkezésbe kezdeni? Gyakori kérdés az is, mire számíthatnak az új lakásra áhítozók az áfaemelést követően?

A hazai lakásépítések felfutásával párhuzamosan megnőtt a kereslet a korszerű technológiával készülő készházak iránt is. A statisztikák szerint a családi házak közel 15 százaléka már ebbe a kategóriába tartozik, ami azt jelenti, hogy évente nagyjából ezer szerelt technológiával épült otthon talál vevőre. A fellendülés miatt a gyártók naptára lassan megtelik: legtöbb vállalkozás már 2019-re sem tud új megbízást vállalni. Csak néhány olyan vállalkozás akad, amelyik a jövő év közepén el tud kezdeni egy építkezést.

A megrendelőknek arra kell számítaniuk, hogy az első kapavágástól a beköltözésig a kivitelezési idő 3-4 hónap, csakhogy az előkészületek, a tervezés és a banki ügyintézés miatt a teljes folyamat 8-9 hónapot is igénybe vesz. Ez pedig fontos szempont lehet, hiszen a tapasztalatok szerint a készházat választók kétharmada igénybe veszi a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK).

A másik fontos szempont a tervezésnél az ár. Az építőipari fellendülés jelentős áremelkedéssel járt a készházak piacán is. Az alapanyagok drágulása, az Euró árfolyam változás és a munkaerőhiány miatt megnövekvő költségeiket ugyanis a kivitelezők kénytelenek voltak érvényesíteni az áraikban is. Érdemes tehát úgy számolni, hogy az egyszerűbb kivitelű készházak ára is 300 ezer forint körül van négyzetméterenként. Ám ha valaki egy napelemmel, korszerű fűtéssel felszerelt lakóépületben gondolkodik, annak 330 ezer forint feletti négyzetméterárral érdemes számolnia. Mindez azt jelenti, hogy egy egyszintes száz négyzetméteres készház aligha lehet olcsóbb 35 millió forintnál.

De vajon érdemes-e rohanni és már jövőre lezavarni az építkezést? Mit tehet az, aki csak 2020-ban tud beköltözni új otthonába? A készházakkal foglalkozó vállalkozások arra számítanak, hogy az áfa emelése leginkább a nagy társasházak építését fogja majd vissza, a családi házakét kevésbé.  A hírek szerint ugyanis a kormány valamiképpen megtartja vagy kibővíti a 2-3 gyermekes családok támogatását.  Ha pedig az áfa visszatérítésének lehetőségét kiterjesztenék a vállalkozók által épített lakás megvásárlására is, akkor az a gyakorlatban az 5 százalékos áfához hasonló mértékű kedvezményt jelentene, miközben annak igénybevételekor ki lehetne szűrni a befektetési célú lakásvásárlókat.

Kérdése van? Ajánlatot kérne?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Tetszett a cikk?
Megosztás: Share on Facebook Share on Twitter Share on LinkedIn

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Értesüljön elsőként a BERGER Házakkal kapcsolatos hírekről, technológiai újdonságokról és hasznos információkról!

Kapcsolat

Ügyfélszolgálatunk készséggel áll rendelkezésére hétköznap 9 és 17 óra között. Üzemünk a Polgári Ipari Parkban található, ahol előzetes időpontegyeztetést követően szívesen bemutatjuk otthona elkészítésének teljes folyamatát.

Ügyfélszolgálat

+36 30 179 1009

E-mail

kapcsolat@bergerhazak.hu

Cím

H-4090 Polgár, Ipari Park